讲座:Childhood Television Exposure and Subsequent Development of Non-cognitive Skills

发布者:经济系    发布时间:2018-05-11

经济学系列学术讲座

目: Childhood Television Exposure and Subsequent Development of Non-cognitive Skills

演讲人: 陈劫  助理教授,新加坡国立大学

主持人: 江明  博士     上海交通大学安泰经济与管理学院经济系

间: 2018 5 16 日(周三)  14:30-16:00

点: 上海交通大学  徐汇校区新上院 S210

演讲内容简介:

This paper examines the effects of cable television exposure during early school age on a variety of non-cognitive outcomes in adolescence in rural China. Using household and village survey data from the China Family Panel Studies in 2010, we exploit heterogeneity in the timing of cable television's introduction to villages. We find strong evidence that more exposure to cable television during early school-age period (ages 6-8) raises a child's educational aspiration, internal locus of control and confidence. Evidence also links cable television exposure in early school age with better education outcomes. No effect of television exposure during early childhood (ages 0-5) is detected on these non-cognitive outcomes.

演讲人简介:

陈劼博士现任新加坡国立大学李光耀公共政策学院助理教授, 并兼任国立大学水政策研究所研究员。她本科毕业于圣路易斯华盛顿大学,获得计算机理学学士学位, 她此后从耶鲁大学获得经济学硕士和经济学博士学位。2012年起在李光耀学院任教。 陈劼博士的研究课题主要集中在发展经济学和经济不平等研究两方面,拥有丰富的田野实践和实证研究经验。她近年来完成了一系列发展中国家的政策分析和评估。 她还参与研究了各类基础建设,包括有线电视和水利投资等,对中国农村儿童智力及其他能力发展的长期影响。她的研究曾发表于Journal of Development Economics, Development Policy Review等杂志。陈劼博士在李光耀学院开设的课程包括公共政策评估,发展经济学,公共政策经济学原理。她曾获得过新加坡教育部及国立大学颁发的多项科研基金。

欢迎感兴趣的老师和同学们参加!